Blogindlæg

5 spørgsmål, du bør stille din IT-afdeling

Vil du være bedre rustet til at modstå morgendagens digitale udfordringer og trusler. Så bør du stille din IT-afdeling følgende 5 spørgsmål. 

Stratu var en af oplægsholderne da Fonden for Socialt Ansvar satte fokus på digitalisering på et møde i august 2023 i Netværk for Socialt Ansvar. Oplægget blev holdt af Jeppe Klestrup, der er adm. direktør i Stratu.

Oplægget handlede om, hvilke spørgsmål man bør stille sin IT-afdeling, hvis man vil være bedre rustet til at håndtere morgendagens digitale udfordringer og trusler.

Er du nysgerrig på, hvilke 5 spørgsmål, du bør stille din IT-afdeling, så læs med her.

1. Spørgsmål: Hvordan er vi sikret, at vores medarbejdere kan tilgå deres relevante arbejdsværktøjer, når de har brug for det?

Dine medarbejderes produktivitet hænger i dag uløseligt sammen med, at de har de rigtige værktøjer til rådighed. Mange undervurderer opgaven i, at få tilkøbt og fornyet de licenser, der giver adgang til de rigtige værktøjer, holde styr på adgangskoder mv.

Har medarbejdere ikke adgang til de værktøjer, de har brug for, kan det føre til nedetid, fejl og frustrationer. Det kan også føre til, at medarbejderne bliver nødt til at bruge ekstra tid på at finde alternative måder at få arbejdet gjort på, hvilket kan reducere produktiviteten yderligere.

2. Spørgsmål: Hvordan kan vi være overbevist om, at det kun er vores medarbejdere, der har adgang til vores systemer og data?

Det er afgørende at beskytte virksomhedens data og systemer. Hvis uautoriserede personer har adgang til disse ressourcer, kan de stjæle data, ødelægge systemer eller forårsage andre problemer.

I dag er vi en situation, hvor AI ifølge Dr. Joerg Storm, der er IT-manager med en specialiseret viden om AI, kan knækket de 65% af de mest almindelige passwords på under 60 minutter. 

Der er en række ting, som en IT-afdeling kan gøre for at sikre, at kun medarbejdere har adgang til systemer og data.

  • Bruge stærke adgangskoder og tofaktorgodkendelse.
  • Overvåge systembrug for at identificere eventuelle uregelmæssigheder.
  • Brug af en firewall og andre sikkerhedsforanstaltninger.
  • Uddanne medarbejdere om sikkerhedsrisici.

3. Spørgsmål: Hvor er vores data, og hvordan er de sikret mod kopi, forvanskning og sletning?

Hvis dataene ikke er sikre, kan de blive kopieret, forfalsket eller slettet, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for virksomheden.

Der er en række ting, som en IT-afdeling kan gøre for at sikre virksomhedens data. Dette omfatter:

  • Brug af de stærkeste internationale digitale sikkerhedsløsninger
  • Opbevaring af data på en sikker måde, f.eks. i skyen eller på et lokalt serverrum eller sperdt på flere cloudplaceringer.
  • Kryptering af data.
  • Backup af data, der spredes på flere cloudplaceringer.
  • Uddannelse af medarbejdere om datasikkerhed.

4. Spørgsmål: Hvordan kan vi være overbevist om, at vores virksomhed overlever et digitalt angreb?

Cyberkriminalitet anslås at koste tusindvis af milliarder kroner om året og de digitale angreb er en konstant stigende trussel mod virksomheder af alle størrelser.

Der er en række ting, som en IT-afdeling kan gøre for at hjælpe med at forberede en virksomhed på et digitalt angreb. Dette omfatter:

  • Implementering af en robust sikkerhedsstrategi. Dette omfatter ting som at bruge de rigtige sikkerhedsløsninger, stærke adgangskoder, have en firewall og bruge antivirussoftware.
  • Uddannelse af medarbejdere om cybersikkerhed. Medarbejdere skal være opmærksomme på de risici, der er forbundet med digitale angreb, og hvordan de kan beskytte sig selv og virksomheden.
  • At have en plan for, hvad der skal gøres i tilfælde af et digitalt angreb. Dette omfatter ting som at have en backup af data og at vide, hvordan man genopretter driften efter et angreb.

5. Spørgsmål: Hvad er vores plan for at skifte leverandør?

Den digitale udvikling sker i så hurtigt et tempo, at fleksibilitet er afgørende. Den løsning, der virkede solid for et år siden, kan hurtigt være forældet. 

Alt IT-infrastruktur leder til teknisk gæld, for udviklingen går så hurtigt, at ingen systemer er langtidsholdbare, men har du ikke plan for, hvordan I kan skifte leverandør, er faren, at I ender i meget ufleksible samarbejder med forældede IT-systemer. Lav derfor en plan for, hvordan i skifter leverandør, også selvom i er glade og tilfredse med jeres leverandør. 

 

Lyt ikke kun til os, men til vores kunder

“Vi ville gerne have en fleksibel platform, der gnindningsfrit kan følge med udviklingen, så da Stratu præsenterede deres Nutanix-platform som en løsning og samtidig er en lokal partner, der gør en dyd ud af at være tæt på kunden, var valget lige til”
Frederik Krebs Johansen
Head of Technology i e-Boks
“Stratu har et stærkt team med et solidt kundefokus. De har hjulpet os med at bygge et digitalt fundament, hvorigennem vi opnår en unik fleksiblitet, der gør os i stand til at træffe de rigtige beslutninger.”
Dennis H. Krogstrup
CIO Group Online

Anmod om møde